Térdrehabilitáció

2014_maraton-földi-gyula-644x1024 Sokan térdműtét  utáni rehabilitáció miatt keresnek fel. A profi sportolók sérülései mellett az amatőr sport és egyéb hétköznapi terhelés is gyakran okozhat kezelésre szoruló problémákat.
A gyógytorna során törekszem  arra, hogy az érintett mihamarabb elérje fájdalommentesen  a korábbi mozgástartományát és fokozottan a korábbi terhelhetőségét.
A műtét vagy sérülés után minél hamarabb vegye fel velem a kapcsolatot, hiszen az aktív gyógytornát megelőző hétköznapi kímélő tanácsokkal is tudom segíteni felépülését.

Földi Gyula, gyógytornász

Térdműtét utáni felépülés

“Physio Pocket”  ingyenes mobil alkalmazás, színvonalas és alapos pocket_physio– a biztonságos mindennapi mozdulatok bemutatása
– műtétre felkészítő gyakorlatok
– műtét után végezhető gyakorlatok
– emlékeztető a gyakorlatok végzéséhez

“Physio Pocket”    Google Play-en és az AppStoreon is.

Elülső keresztszalag telefonos applikáció

Többeknek hasznos lehet, ha telefonján “kéznél vannak” a gyógytorna gyakorlatai. Ez egy kis ingyen letölthető program az ACL (elülső keresztszalag) műtött betegek rehabilitációjával kapcsolatban.

ACL keresztszalagA rehabilitációs időszak felosztása jó, de HOZZÁÉRTŐ gyógytornász nélkül ne vágjon bele egy ilyen komoly műtét utáni rehabilitációba! További részletek a letöltések oldalon!

Térdnyújtás a McKenzie-módszerrel

A McKenzie gyakorlatok alapvetően csökkentik a térdben érzett fájdalmat. Bár gyakran előfordul, hogy a gyakorlat kezdetben fájdalmat okoz, de ez csökken és elmúlik az ismétlések hatására. A gyakorlatokat csak minősített McKenzie terapeuta vezetésével végezze, hogy biztosan az Ön állapotának megfelelőek legyenek.

Kezeld a térdedet

kezeld a térdedetRobin McKenzie betegeknek írt könyve alaposan végigveszi a mechanikus eredetű térdfájdalmak kezelését. Egyszerű gyakorlatokat mutat be, melyek otthon is végezhetők. Ismereti az előnyös testhelyzeteket és tanácsokat ad a hétköznapi élethelyzetekre.
A könyv magyarul még nem elérhető, de képzett McKenzie terapeuta meg tudja tanítani a legfontosabb alapelvekre. A McKenzie módszer lényege, hogy a páciens minél önállóbb legyen és képes legyen a fájdalom megelőzésére.

A térd keresztszalag sérüléseinek ellátása

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja, Tartalom: Anatómia és biomechanika, A szalagsérülések diagnosztikája, A sérülések vizsgálata, Képalkotó eljárások (röntgen, MRI, arthometer), Kezelés: műtéti indikáció, konzervatív kezelés, operatív kezelés, Prognózis, Rehabilitáció  Letöltés: Térd keresztszalag protokoll

Rehabilitáció térdműtét után

Idézet az Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokolljából:
– A posztoperatív első napon izometriás gyakorlatokat és 0-30 fokos mozgást végzünk.
– A 2. naptól mobilizációt és mankóval tehermentesítést végzünk a tornagyakorlatok folytatása és a flexió fokozása mellett.
– A tehermentesítés 10-14 nap. A korlátozott mozgást lehetővé tevő rögzítést 4-6 hétig javasoljuk. Ezt követően a funkció fokozatos növelése, gyógytorna folytatása, a 8. héttől kerékpár, majd a 12.héttől úszás javasolt.
– A betegek munkaképessége irodai munkára 4-6 hét, fizikai munkára 3-4 hónap, míg nehéz fizikai munkára 4-8 hónap.
– A sportképesség helyreállása a térd szempontjából nagy megterhelést jelentő sportágban 6-8 hó, míg a térd szempontjából nagy kockázatú sportágban 8-10 hó.