A leggyakoribb térd fájdalmat okozó képletek:

  • Meniszkus sérülése
  • Szalag sérülései
  • Térdkalács körüli problémák
  • Izületi tok sérülése
  • Környező izmokból, ínakból eredő fájdalmak
  • Gerincből ide sugárzó tünetek

Térd rehabilitációjának is az alapja a pontos diagnózis!

A térden belül és a térd körül sokféle képlet okozhat fájdalmat és nem szabad elfelejtkeznünk itt sem a kisugárzó fájdalmakról, amelyek ide vetülhetnek az ágyéki gerinc szakaszról illetve a csípőből is.
Ezen kívül a térd gyakran sérül és több minden sérülhet a térdben. Az MDT alapelvei szerinti funkcionális vizsgálattal sokszor meghatározható, milyen jellegű hatásokra (mozdulatok, pihentető helyzetek, kímélet vagy gyakorlatok) van szüksége a fájdalmas ízületnek a gyógyulása segítésére.

Kezeld a térdedet!

Kezeld a térdedet

Robin McKenzie, Grant Watson és Robert Lindsay írtak egy könyvet arról, hogyan "Kezeld a térdedet!" címmel.

Mivel bizonyos térd problémák gyakoriak Robin McKenzie, Grant Watson és Robert Lindsay írtak is egy könyvet arról, hogyan "Kezeld a térdedet!" címmel.

Ez a betegeknek írt könyv alaposan végigveszi a mechanikus eredetű térdfájdalmak kezelését.
Ismereti az előnyös testhelyzeteket és tanácsokat ad a hétköznapi élethelyzetekre.
Egyszerű gyakorlatokat mutat be, melyek otthon is végezhetők. Ilyen egyszerű gyakorlatra láthat példát az egyik kollégám kisfilmjén.

A könyv magyarul még nem elérhető, de képzett McKenzie terapeuta meg tudja tanítani a legfontosabb alapelvekre.

A McKenzie módszer lényege, hogy a páciens minél önállóbb legyen és képes legyen a fájdalom megelőzésére.

 

 

 

Térd műtétek utáni rehabilitáció

2014_maraton-földi-gyula-644x1024 Sokan térdműtét  utáni rehabilitáció miatt keresnek fel. A profi sportolók sérülései mellett az amatőr sport és egyéb hétköznapi terhelés is gyakran okozhat kezelésre szoruló problémákat.
A gyógytorna során törekszem  arra, hogy az érintett mihamarabb elérje fájdalommentesen  a korábbi mozgástartományát és fokozottan a korábbi terhelhetőségét.
A műtét vagy sérülés után minél hamarabb vegye fel velem a kapcsolatot, hiszen az aktív gyógytornát megelőző hétköznapi kímélő tanácsokkal is tudom segíteni felépülését.

Földi Gyula, gyógytornász

 

A térd keresztszalag sérüléseinek ellátása

 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja, Tartalom: Anatómia és biomechanika, A szalagsérülések diagnosztikája, A sérülések vizsgálata, Képalkotó eljárások (röntgen, MRI, arthometer), Kezelés: műtéti indikáció, konzervatív kezelés, operatív kezelés, Prognózis, Rehabilitáció  Letöltés: Térd keresztszalag protokoll

Rehabilitáció térdműtét után

Idézet az Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokolljából:
- A posztoperatív első napon izometriás gyakorlatokat és 0-30 fokos mozgást végzünk.
- A 2. naptól mobilizációt és mankóval tehermentesítést végzünk a tornagyakorlatok folytatása és a flexió fokozása mellett.
- A tehermentesítés 10-14 nap. A korlátozott mozgást lehetővé tevő rögzítést 4-6 hétig javasoljuk. Ezt követően a funkció fokozatos növelése, gyógytorna folytatása, a 8. héttől kerékpár, majd a 12.héttől úszás javasolt.
- A betegek munkaképessége irodai munkára 4-6 hét, fizikai munkára 3-4 hónap, míg nehéz fizikai munkára 4-8 hónap.
- A sportképesség helyreállása a térd szempontjából nagy megterhelést jelentő sportágban 6-8 hó, míg a térd szempontjából nagy kockázatú sportágban 8-10 hó.

Térdműtét utáni felépülést segítő "okos" dolgok

pocket_physio“Physio Pocket”  ingyenes mobil alkalmazás, színvonalas és alapos - a biztonságos mindennapi mozdulatok bemutatása
- műtétre felkészítő gyakorlatok
- műtét után végezhető gyakorlatok
- emlékeztető a gyakorlatok végzéséhez

“Physio Pocket”    Google Play-en és az AppStore-on is.

 

Elülső keresztszalag telefonos applikáció

ACL keresztszalagbbeknek hasznos lehet, ha telefonján “kéznél vannak” a gyógytorna gyakorlatai. Ez egy kis ingyen letölthető program az ACL (elülső keresztszalag) műtött betegek rehabilitációjával kapcsolatban.

A rehabilitációs időszak felosztása jó, de HOZZÁÉRTŐ gyógytornász nélkül ne vágjon bele egy ilyen komoly műtét utáni rehabilitációba! További részletek a letöltések oldalon!