Sokszor súlyosnak tűnő nyaki problémák is jól reagálnak a megfelelő mozgásterápiára.

Sokszor súlyosnak tűnő nyaki problémák is jól reagálnak a megfelelő mozgásterápiára.

nyakA nyaki gerincből eredő panaszok lehetnek karba, vállba, tarkóba, fejbe sugárzó fájdalmak és kézbe lemenő zsibbadások és járhat a kéz izmainak legyengülésével is. Nem ritka az sem, hogy a lapocka körüli fájdalmak is nyaki eredetűek.

A nyaki problémák eredete gyakran összefügg a testtartással. Különösen gyakran lépnek fel ilyen panaszok azoknál, akiknek munkájuk során gyakran kell oldalra fordítaniuk a fejüket, azaz ismételt egyirányú csavarásokat végeznek (pl.: fogorvosok vagy adminisztrátorok, programozók, akik munka közben két monitort használnak). Többeknek becsípődik a nyaka, amikor nem a megszokott helyükön, nem a megszokott párnájukkal alszanak. Könnyen sérül a nyak balesetek során is.

  • Többször találkoztam már azzal a jelenséggel is, hogy valaki a nyaki panaszával egészségügyi végzettség nélküli személyhez fordult, aki „csontkovács-fogásokkal” helyrerecsegtette a nyakát, emiatt bizonyos ízületei nagyon kilazultak és hajlamossá vált a visszatérő becsípődésekre.

    A nyaknál különösen fontos, hogy csak a megfelelő mozgásvizsgálat után szabad kezelni a beteget, hiszen a rossz irányú erőteljes mozdulatok súlyos maradandó károsodást is okozhatnak. A mechanikai dianózis és terápia segítségével viszonylag gyorsan megállapítható, hogy mely mozdulatok segítenek és javítják gyorsan a beteg állapotát.

    A mechanikai nyakfájdalmakról itt olvashat többet.
    McKenzie “Kezeld a nyak fájdalmadat!” könyvéről itt olvashat többet.

Keressen fel bizalommal.

Földi Gyula, gyógytornász


 

Posted in McKenzie-módszer ismertetők, Nyakfájás and tagged , , , , .