Nyaki porckorongsérv MRI fekve és ülve

Fekvő (tehermentesített) helyzetben és ülő (terhelt) helyzetben készített MR felvétel eredménye között nagy lehet a különbség.

Ahogyan a tudományok fejlődnek, egyre jobban beigazolódnak a mindennapos tapasztalataink a Mechanikai Diagnózis és Terápiával. A McKenzie terapeuta által végzett Mechanikai Diagnózis során többször sejthető, hogy a fekvő MR felvételen nem súlyosnak látszó porckorong-előboltosulás bizonyos testhelyzetekben vagy terhelésekre mégis csak irritálja az ideggyököt és a lapockába, karba kisugárzó tüneteket okoz. Így nem meglepő, hogy az egyre jobban fejlődő MR technika eredményeként az állásban vagy ülésben készített MR felvételek egy részénél a képen is látszik az a különbség, amit mi a mozgásvizsgálatunk során gyakran tapasztalunk.

Ezek a fejlett, de költséges felvételek a fájdalmat elmulasztó gyakorlatok megtalálásához  nem szükségesek! Jó példa erre ennek a betegnek a története.

A gyógytorna gyakorlatokat a különböző testhelyzetekre, mozdulatokra adott reakciók alapján állítjuk össze, ami pontosabban mutatja a gyógyulási hajlamot, mint egy fekvő, álló vagy ülő helyzetben készült MR felvétel.

Így mindenkinek azt ajánlom, hogy minél hamarabb jöjjön el Mechanikai Vizsgálatra és az erre épülő kezelésre. Ha esetleg mégsem találnánk meg a panaszokat megszüntető gyakorlatokat, akkor van értelme a komolyabb és drágább vizsgálatoknak, főleg akkor ha műtéti megoldást terveznek.
Azonban az úgy nevezett gerincsérvek többsége jól beállított gyógytorna gyakorlatokkal kezelhető!

Erre jó példa ennek a betegnek a története. Nézze meg a kisfilmet!

A lenti kisfilm az egyik MR-t gyártó cég reklámja

MRI vizsgálat terhelt helyzetben, mást mutathat mint tehermentesítve (fekve). De a fájdalom terhelésekre adott változása biztosabb jel! Drága vizsgálatok helyett előbb próbálja meg a mozgásvizsgálatra épített gyógytornát!

 

 

 

 

 

Posted in McKenzie-féle vizsgálat, Nyakfájás, Porckorongsérv and tagged , , , .