A nyak kezelése

nyak kozepesSokszor súlyosnak tűnő nyaki problémák is jól reagálnak a megfelelő mozgásterápiára.

A nyaki gerincből eredő panaszok lehetnek karba, vállba, tarkóba, fejbe sugárzó fájdalmak és kézbe lemenő zsibbadások és járhat a kéz izmainak legyengülésével is. Nem ritka az sem, hogy a lapocka körüli fájdalmak is nyaki eredetűek.

A nyaki problémák eredete gyakran összefügg a testtartással. Különösen gyakran lépnek fel ilyen panaszok azoknál, akiknek munkájuk során gyakran kell oldalra fordítaniuk a fejüket, azaz ismételt egyirányú csavarásokat végeznek (pl.: fogorvosok vagy adminisztrátorok, programozók, akik munka közben két monitort használnak). Többeknek becsípődik a nyaka, amikor nem a megszokott helyükön, nem a megszokott párnájukkal alszanak. Könnyen sérül a nyak balesetek során is.

Többször találkoztam már azzal a jelenséggel is, hogy valaki a nyaki panaszával egészségügyi végzettség nélküli személyhez fordult, aki „csontkovács-fogásokkal” helyrerecsegtette a nyakát, emiatt bizonyos ízületei nagyon kilazultak és hajlomossá vált a visszatérő becsípődésekre.
A nyaknál különösen fontos, hogy csak a megfelelő mozgásvizsgálat után szabad kezelni a beteget, hiszen a rossz irányú erőteljes mozdulatok súlyos maradandó károsodást is okozhatnak. A mechanikai dianózis és terápia segítségével viszonylag gyorsan megállapítható, hogy mely mozdulatok segítenek és javítják gyorsan a beteg állapotát.

Keressen fel bizalommal.

Földi Gyula, gyógytornász

 

A mechanikai eredetű nyakfájdalom típusai

A McKenzie-féle mechanikai vizsgálat pontosan feltárja a panaszok okát és a kisugárzó tünetek centralizálása (visszahúzódása) által éri el a fájdalom csökkenését.

kezeld a nyakadat McKenzieA nyaki gerinc okozta fájdalmak személyenként eltérőek lehetnek. Az első alkalommal a fájdalom legtöbbször közvetlenül a nyak tövénél, közepén (1.ábra) vagy csak az egyik oldalon (2. ábra) jelentkezik. A kezdeti fájdalom általában elmúlik néhány napon belül. A következő fájdalmas periódusokban a fájdalom már kiterjedhet a két vállra (3. ábra), az egyik vállra vagy a lapockára (4. ábra) és később kisugározhat a felkarra, egészen a könyékig (5. ábra) vagy még lejjebb a csuklóig, kézfejig és okozhat bizsergést, zsibbadást az ujjakban. (6. ábra)

Ebben a bejegyzésben olvashat ezekről többet.

Itt olvashat egy tanulságos nyaki beteg történetéről

Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck

 

Nyaki eredetű fejfájások

Nyaki eredetű fejfájások Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck

Néhány esetben a nyaki problémák fejfájást is okoznak. Leggyakrabban a fejfájás a nyak felső szakaszán, a tarkónál lép fel, az egyik vagy mindkét oldalon (7.ábra), jelentkezhet a nyakszirttől a fejtetőig (8. ábra), sugározhat a tartótól előre a szem fölé, vagy mögé, egyik vagy mindkét oldalon (9. ábra), szétoszolhat a fájdalom a homlokon, előfordul, hogy a szem mögött is érezhető (10. ábra) vagy a fejen körben, fejpánt szerűen (11. ábra).

A nyaki eredetű fejfájásokról ebben a bejegyzésben olvashat többet.

Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck

 

 

Segédeszköz nyakfájás esetén

mckenzie-cervical-roll-optp com

A nyaki gerincet kímélő alvást segíti a McKenzie által ajánlott nyakhenger (McKenzie Cervical Roll). Egy puha kispárna kiegészítőjeként a huzatba helyezhető. Jobb támasztékot biztosít a nyaknak és így hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez. Nem csak háton, de oldalukon alvóknak is segítség lehet. Ha a képen látható formában felteker egy törölközőt, egy-két órára kipróbálja és jólesik, akkor Önnek minden bizonnyal hasznos lenne egy ilyen nyakpárna. Hazánkban még nem forgalmazzák.

 

Kezeld a magad nyakadat - könyv

kezeld a nyakadat R. McKenzie

Robin McKenzie külön könyvet szentelt a nyaki gerinc kezelésének. A fájdalom fajtáinak és okainak leírása után egyszerű gyakorlatokat mutat be. Ismerteti az előnyös testhelyzeteket és tanácsokat ad hétköznapi élethelyzetekre. A könyv csak angolul és németül kapható. Forduljon képzett McKenzie terapeutához, aki meg tudja tanítani a legfontosabb alapelvekre.

Itt olvashat többet a könyvről:
Kezeld a nyakadat -Treat your own Neck!

Nyakas sikertörténetek

caret-down caret-up caret-left caret-right
30 éves hölgy váll fájdalommal és kar zsibbadással