Szükséges-e MR felvétel a McKenzie torna előtt?

mriNem szükséges. Bár a képalkotó eljárások sokszor hasznos információkat tartalmazhatnak a gyenge pontokról és segítik felismerni az esetleges veszélyes állapotokat (daganat, törés), mégsem adnak teljes képet a páciens állapotáról. Az MR vizsgálat egy fekvő pozícióban készített „pillanatfelvétel”. Nem mutatja meg egyértelműen, hogy mi is a fájdalom forrása és mi történik, amikor valaki terheléses helyzetben van (feláll, leül, előrehajol). Ezt a cikket most (2016) kicsit módosítom, mert most már vannak álló illetve ülő MR vizsgálatok és ezek eredményei megerősítik azt, hogy mennyire fontos a Mechanikai Diagnózis, mert most már vannak dokumentált esetek arról, amikor a terhelt helyzetekben képeken is észrevehető, hogy más az alakja a porckorongnak. Természetesen ezek a drága képalkotó vizsgálatok nélkül is szépen gyógyulnak a megfelelő irányú, erejű és ismétlésszámú gyakorlatokra a betegeink többsége. Így mindenkinek azt ajánljuk, hogy minél hamarabb jöjjön, hozzánk és ha esetleg nem javul a tornára akkor menjen tovább a drága vizsgálatok irányába.

Sokan jönnek hozzám MR felvétellel és a tapasztalataim alapján sorolnék fel néhány érdekes esetet.

1. Többször előfordult, hogy a beteg MR felvételén nem látszott semmi lényeges elváltozás, fekvésben nem is voltak tünetei. mégis állásban, ülésben nagyon erős fájdalmat érzett.

2. Több beteg, akinek az MR felvételen nagy, kiszakadt sérv látszott, (ami elméletileg már nem tudna visszamozdulni) mégis nagyon jól reagált a megfelelő irányú és erősségű gyakorlatokra.

3. A páciens torna előtti MR vizsgálata nagy kiszakadt sérvet mutatott (hernia ruptura)és a fölötte lévő porckorongokon kisebb előboltosulások (protrúziók) látszottak, A beteg nagy fájdalmakról panaszkodott állásban és ülésben, majd a megfelelő gyakorlatok hatására két hét alatt elmúltak a tünetei és fokozatosan visszatért a sporthoz (újra tudott kosarazni). Az egy hónappal későbbi kontroll MR lényeges változást nem mutatott. A páciens azonban teljesen tünetmentes lett.

4. A beteg a saját költségén a torna előtt készített MR-t, ami egyértelműen mutatta a nagy, kiboltosuló, lábba lefutó ideget nyomó sérvet. A kiszakadt sérve következtében lábfeje lebénult. Állapota javult, bár lassabban. A lábizmai is szépen visszaerősödtek, újra elkezdett futni. Amikor a három hónappal későbbi TB-s MR-re eljutott, már nem látszott az a sérv, ami még az előző felvételen jelen volt.

Tehát a McKenzie tornát nem az MR felvétel alapján állítjuk össze, hanem a különböző terhelési helyzetekben adott fájdalomreakcióknak megfelelően. Alapvetően elég lenne MR-t akkor készíteni, ha a mechanikai terápiára nem reagálnak gyorsan tünetek.

Posted in McKenzie-módszer ismertetők and tagged .