Gerinces történetek és az MR vizsgálat

Sokan jönnek hozzám MR felvétellel és a tapasztalataim alapján sorolnék fel néhány érdekes esetet.

1. Többször előfordult, hogy a beteg MR felvételén nem látszott semmi lényeges elváltozás, fekvésben nem is voltak tünetei. mégis állásban, ülésben nagyon erős fájdalmat érzett.


2. Több beteg, akinek az MR felvételen nagy, kiszakadt sérv látszott, (ami elméletileg már nem tudna visszamozdulni) mégis nagyon jól reagált a megfelelő irányú és erősségű gyakorlatokra.


3. A páciens torna előtti MR vizsgálata nagy kiszakadt sérvet mutatott (hernia ruptura)és a fölötte lévő porckorongokon kisebb előboltosulások (protrúziók) látszottak, A beteg nagy fájdalmakról panaszkodott állásban és ülésben, majd a megfelelő gyakorlatok hatására két hét alatt elmúltak a tünetei és fokozatosan visszatért a sporthoz (újra tudott kosarazni). Az egy hónappal későbbi kontroll MR lényeges változást nem mutatott. A páciens azonban teljesen tünetmentes lett.


4. A beteg a saját költségén a torna előtt készített MR-t, ami egyértelműen mutatta a nagy, kiboltosuló, lábba lefutó ideget nyomó sérvet. A kiszakadt sérve következtében lábfeje lebénult. Állapota javult, bár lassabban. A lábizmai is szépen visszaerősödtek, újra elkezdett futni. Amikor a három hónappal későbbi TB-s MR-re eljutott, már nem látszott az a sérv, ami még az előző felvételen jelen volt.


A McKenzie tornát nem az MR felvétel alapján állítjuk össze, hanem a különböző terhelési helyzetekben adott fájdalomreakcióknak megfelelően. Alapvetően elég lenne MR-t akkor készíteni, ha a mechanikai terápiára nem reagálnak gyorsan tünetek.

Posted in Tanulságos esetek (videóblog).

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..