Ki lehet minősített McKenzie-terapeuta?

A McKenzie-módszer képzése  diplomás egészségügyi szakemberek (gyógytornászok és mozgásszervi betegségekben jártas orvosok) számára elérhető. Magyarországon több, mint 20 éve tartanak McKenzie-tanfolyamokat gyógytornászoknak és orvosoknak. A módszer hivatalos neve: Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT).

Minősítő vizsga: Ha valaki elvégezte a tanfolyamokat és minimum 2 éve használja a módszert, jelentkezhet vizsgára, hogy megszerezze a minősített McKenzie terapeuta címet (Certified in Mechanical Diagnosis and Therapy)

Magyarországon 2 terapeutának van meg ez a minősítése.

Őket megtalálhatja a Nemzetközi McKenzie Intézet hivatalos ajánlói listáján.

A tanfolyamok logikusan épülnek egymásra. A legtöbben elvégzik a tanfolyamokat, de nem adnak számot a tudásukról (amit nehezít, hogy vizsgázni csak külföldön, Nemzetközi McKenzie Intézetnél és idegen nyelven lehet, én például ezt a vizsgát 2011-ben Hamburgban tettem le a Német McKenzie Intézetnél lásd a szakmai önéletrajzom).

Természetesen akkor is lehet valaki alapos és tapasztalt szakember, ha ez a vizsgája nincs meg. mckenzie tanfolyam Segíthet a jó terapeuta megválasztásában, ha tudjuk, hol jár az illető szakember az elméleti és gyakorlati képzésben, azaz mennyit végzett el az elérhető A-D tanfolyamokból.


Ez azért is fontos, mert több szakember elvégzi az alaptanfolyamokat (A-B), majd más módszerekkel is kombinálja, és bár nem követi a nemzetközi McKenzie protokollt, mégis McKenzie-tornának nevezi az általa nyújtott ellátást.

Sőt olyannal is találkozni, aki gyógytestnevelő (pedagógus diploma) vagy masszőri végzettséggel hirdeti magát McKenzie terapeutaként, pedig még a McKenzie-képzésre sem járhatott. A McKenzie-módszer rossz hírét keltheti, ha valaki sablonos gyakorlatokat ad, hiszen a módszer lényege az alapos mozgásvizsgálatra, egyénre szabott kezelés.

Ebben a cikkben segítséget kap arra, hogy felismerje valóban McKenzie tornát kapott-e? A rendelésemre itt tud időpontot kérni

Posted in McKenzie-módszer ismertetők, McKenzie-terapeuta and tagged .