A derékfájdalom

gerinc kicsiA gerincpanaszok közül a derékfájdalom a leggyakoribb. Sokszor ezek a panaszok kisebb gerincközeli fájdalommal kezdődnek, majd ahogy ismétlődnek, úgy válnak egyre erősebbé és egyre nehezebben elviselhetővé.

A kisebb gerincfájdalmak kímélet és pihenés hatására egy-két nap múlva maguktól is elmúlhatnak. Sokszor igaz az a mondás, hogyha 3 nap pihenés nem segített, akkor 100 nap se fog segíteni. Ha 3 nap megfelelő gerinckímélet után nem javultak a tünetek, akkor szükség van szakember segítségére. Mivel ezek mozgásszervi eredetű problémák, ezért mindenképpen érdemes mozgással kezdeni a kezelést – de nem mindegy, milyen mozgással.

A deréknál jellegzetesen előfordulhatnak becsípődéses tünetek, amikor a fájdalom a mozgások erős beszűkülésével jár: nehéz kiegyenesedni, nehézzé válhat a felállás, leülés, öltözés stb. Az ilyen fájdalmas időszakokban a Mechanikai diagnózis és terápia segítségével könnyen megtanulhatjuk, hogyan kell kímélni a gerincünket és melyek azok a terhelések, amelyek fokozzák a panaszokat és melyek azok a mozdulatok, amelyek csökkentik.

Szívesen segítek Önnek is!

Földi Gyula, gyógytornász

Robin McKenzie: Gyógyítsd meg a hátadat!

treat_back2Robin McKenzie közérthető nyelvezetű könyvét már 18 nyelvre lefordították és világviszonylatban a legtöbb példányban (több, mint 4 millió) eladott gerinc gyógyításáról szóló útmutató. A könyv részletes tervet mutat be az önkezelésre, mely mind a munkahelyen, mind otthon végezhető.
A tartalomból: A mechanikai eredetű fájdalom, A fájdalom kiindulásának meghatározása, Ki kezelheti magát?, A deréktáji fájdalmak leggyakoribb okai, A tartásból fakadó panaszok, A hanyag tartás következményei, A helyes emelési technika, Tartáskorrekció állás közben, Fekvés és pihenés, Gyakorlatok, Mikor kell alkalmazni a gyakorlatokat?, Útmutató akut fájdalom esetére (deréktáji panaszok), Különleges körülmények, Egyéb gyakran alkalmazott kezelések, Elsősegély oldal hirtelen fellépő fájdalom esetére.  A könyv angolul és németül érhető el. Angolul ebook formátumban is kapható (iTunes).

 

treat-your-own-back-pain-preview-page-33

treat_back DVD

 

Ajánlott segédeszközök

A helyes tartás fenntartására McKenzie különféle párnákat fejlesztett ki, melyek célja a gerinc természetes deréktáji ívének a fenntartása.

mckenzie-féle deréktámaszok