A mechanikai eredetű nyakfájdalom típusai

Többféle nyakfájás létezik.

Többféle nyakfájás létezik. Fontos, hogy a különböző tipusú nyakfájdalmakat csoportosítsuk az alapján, hogy melyik, milyen kezelésre reagál legjobban!

A McKenzie-féle mechanikai vizsgálat szisztematikusan feltárja a panaszokat kiváltó és befolyásoló testhelyzeteket és mozdulatokat. Illetve a kisugárzó tünetek centralizálását (visszahúzódását) figyelve keresi azokat a hatásokat, amelyekkel a tünetek -legtöbbször a fájdalom- csökkenését elérhetjük.

Különböző nyaki eredetű fájdalmak. Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck

Különböző nyaki eredetű fájdalmak. Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck

A nyaki gerinc okozta fájdalmak személyenként eltérőek lehetnek. Az első alkalommal a fájdalom legtöbbször közvetlenül a nyak tövénél, közepén (1.ábra) vagy csak az egyik oldalon (2. ábra) jelentkezik. A kezdeti fájdalom általában elmúlik néhány napon belül. A következő fájdalmas periódusokban a fájdalom már kiterjedhet a két vállra (3. ábra), az egyik vállra vagy a lapockára (4. ábra) és később kisugározhat a felkarra, egészen a könyékig (5. ábra) vagy még lejjebb a csuklóig, kézfejig és okozhat bizsergést, zsibbadást az ujjakban. (6. ábra)

Néhány esetben a nyaki problémák fejfájást is okoznak. Leggyakrabban a fejfájás a nyak felső szakaszán, a tarkónál lép fel, az egyik vagy mindkét oldalon (7.ábra), jelentkezhet a nyakszirttől a fejtetőig (8. ábra), sugározhat a tartótól előre a szem fölé, vagy mögé, egyik vagy mindkét oldalon (9. ábra), szétoszolhat a fájdalom a homlokon, előfordul, hogy a szem mögött is érezhető (10. ábra) vagy a fejen körben, fejpánt szerűen (11. ábra).fejbe kisugárzó panasz

Forrás: Robin McKenzie: Treat Your Own Neck
Itt olvashat többet erről a könyvről.

Posted in Fejfájás, McKenzie-módszer ismertetők, Nyakfájás and tagged , , , .